Een laser is een lichtbron die in staat is om een smalle bundel licht voort te brengen. Er zijn diverse licht en laserapparaten op de markt verkrijgbaar. Ieder apparaat heeft zijn eigen golflengte en vermogen. Dit bepaald de werking van de laser en voor welk doeleinde het apparaat gebruikt kan worden.


Ontharen door middel van een laser zorgt voor een permanente haarreductie. De laser zorgt ervoor dat er warmte in de haarfollikel komt, waardoor het haartje verbrand. Niet alle haren bevinden zich in de juiste fase als je gaat laseren. Hierdoor zijn er meerdere behandelingen nodig. Laser kan alleen toegepast worden op haren die voldoende pigment bevatten en een bepaalde dikte hebben. De laser zoekt namelijk pigment. Wanneer een haar blond of grijs is, bevat deze onvoldoende pigment om tot een goed resultaat te komen. Een laserbehandeling kan zowel op het gelaat als lichaam plaatsvinden. De duur van de behandeling is daarmee afhankelijk van het te behandelen oppervlakte. De interval tussen de behandelingen varieert tussen de 6 en 10 weken.

We spreken in dit geval over hyperpigmentaties. Hyperpigmentatie betekend een teveel aan pigment in de huid, wat resulteert in één of meerdere vlekken die donkerder zijn dan de eigen huidskleur. Met behulp van een laser kan pigment sterk gereduceerd worden. Door een laser te gebruiken die voornamelijk met zijn energie het pigment absorbeert, kunnen de aan elkaar gebonden pigmentcellen stuk gebroken worden, waardoor de vlek lichter wordt of verdwijnt. Dit proces is nooit helemaal selectief en heeft als gevolg het ontstaan van hypopigmentaties. Hypopigmentaties zijn vlekken die lichter zijn dan de eigen huidskleur doordat het aanwezige pigment lager ligt dan elders gebruikelijk is in de huid. Dit kan een symptoom zijn van bepaalde huidziekten zoals vitiligo, maar ook als complicatie optreden na bijvoorbeeld laserbehandelingen.

Hyperpigmentatie kan binnen de praktijk op diverse manieren behandeld worden, waaronder chemische peelings, producten of lasertherapie. De pico laser is hier ook uitermate geschikt voor. De pigmentcellen worden door middel van een foto akoestische reactie uit elkaar gebroken en door het lichaam zelf afgevoerd. Een egalere huid oogt tenslotte ook jong.

Ouderdomsvlekken zijn een goedaardige huidafwijking, veroorzaakt door extra pigmentatie. We zien ze vooral op plaatsen die vaak blootgesteld worden aan de zon, zoals de handruggen, het gezicht en de armen. Zo is er een verband tussen het ontstaan van de vlekken en de mate van blootstelling aan de zon die een persoon in zijn leven gehad heeft, maar ook het niet beschermen van de huid tegen zonlicht met beschermende crèmes, een ongezond dieet met veel verzadigde vetten, consumptie van alcohol, het gebruik van bepaalde soorten make-up, toxische stoffen in schoonmaakproducten en hormonale veranderingen tijdens zwangerschap of menopauze kunnen het ontstaan van pigmentvlekken stimuleren. De meeste mensen laten ouderdomsvlekken niet behandelen, maar als je ze toch minder zichtbaar wil, zijn er diverse mogelijkheden om de vlekken te behandelen. Denk hierbij aan peelingen, producten en/of laserbehandelingen.

Acnelittekens kunnen ontstaan en achterblijven ten gevolge van ontstekingsreacties in de huid.
Littekens in de vorm van putjes/deukjes/gaatjes in de huid kunnen storend zijn en behandeld worden met de laser.
Nadat de ontstekingen zijn verdwenen blijven gedurende vele maanden rode/paarse vlekjes zichtbaar op de plekken waar de ontstekingen hebben gezeten. Ook verkleuringen in de huid, die donkerder geworden kunnen zijn door de blootstelling aan UV-straling, kunnen behandeld worden met laser. Deze kunnen ook vanzelf minder zichtbaar worden, maar dit proces kan soms enkele jaren duren. Door de huid versneld te laten delen met behulp van een peeling of specifieke producten, wordt dit effect sneller behaald.
Zowel met de PicoSure als de Pico Discovery laser kunnen acne littekens behandeld worden. Je creëert kleine micro explosies in de huid, waarbij celregeneratie op gang komt en het collageen wordt gestimuleerd.

Naarmate we ouder worden, verliest de huid haar elasticiteit door de afname van collageen en elastine. Met behulp van diverse lasertechnieken kunnen er verbeteringen optreden in de huid zoals de stimulatie van collageen, het verminderen van hyperpigmentaties, de vermindering van fijne lijntjes en rimpels.
Dor middel van microscopisch kleine ‘gaatjes’ te schieten in de huid, stimuleert de laser zo het collageen en elastine en vermindert ongewenste pigmentatie. Het unieke kenmerk van een van de lasers is dus dat de huid intact blijft, waardoor u alleen wat roodheid en zwelling kunt ervaren, maar niet thuis hoeft te blijven van uw werk. Tevens bestaat ook de optie voor een fractionele behandeling waarbij de downtime iets langer is, maar dieper in de huid gewerkt kan worden, voor o.a. littekentjes, melasma en huidverjongende behandelingen. De laser behandeling voor verstrakking van de huid haalt in korte tijd jaren van uw gezicht af. De behandeling is ook mogelijk voor gevoelige gebieden zoals de hals, decolleté en rond de ogen.